Historipedia

Istorii oficiale si detalii interpretabile

Stema Transilvaniei – Heraldica

September 14, 2010 by   Filed under Heraldica

Coat_of_arms_of_Romania-svg

Desavârsirea unitatii nationale, dupa primul razboi mondial, a impus schimbarea din nou a stemei, pentru a se include si simbolurile heraldice ale noilor provincii. Foto sus: Stema Romaniei mari (Regatul Romaniei) – cu heraldica insumata a tuturor provinciilor romanesti, inclusiv Transilvania.

Este de subliniat ca, exceptând Transilvania care, desi organizata ca voievodat în cadrul regatului maghiar înca din secolele XII-XIII si, dupa caderea si ocuparea acestuia de otomani la începutul secolului al XVI-lea (1541), devenita principat autonom, cu acelasi statut ca si Tara Româneasca si Moldova, nu va avea o stema proprie. Ea nu va aparea decât pe la 1590 si se compunea dintr-un scut împartit în doua câmpuri (foto jos): pe câmpul superior era o jumatate de acvila, cu zborul desfacut, iesind din linia de demarcatie, iar în câmpul inferior, sapte munti cu câte un turn pe ele (XLIV/2). Aceste elemente heraldice, cu mentiunea ca muntii cu turnuri vor fi înlocuite cu turnuri de cetate, vor ramâne, sub diferite reprezenari, aceleasi pe tot parcursul istoriei (XLV/3, XLVI/6).

Stema Principatul Transilvania

One Comment to “Stema Transilvaniei – Heraldica”

  1. [...] Heraldica reflecta “pactul celor trei natiuni din Transilvania”, indreptat contra romanilor in tot evul mediu si in perioada moderna. Nerecunoscandu-se statutul populatiei majoritare, pactul reprezenta pe maghiari (simbolizati in efigie prin acvila si prin braul rosu de pe scut), pe secui (simbolizati prin soarele si luna din cartierul superior) si sasi (cele sapte cetati). Pentru alte detalii, vezi si: Stema Transilvaniei – Heraldica [...]

Leave a Reply